Å dele bilder uten samtykke kan være straffbart

Mange opplever at noen skaffer seg tilgang til private og intime bilder ved såkalt «hacking», eller at bilder blir delt videre av noen man stoler på. Slike forhold har økt de siste årene, i takt med økt bruk av både mobil og sosiale medier som Instagram, Snapchat og Facebook.

Jeg får ofte spørsmål om hvorvidt det er straffbart å skaffe seg tilgang til eller dele videre bilder uten samtykke fra den som er avbildet.

Svaret på dette er klart, selv om det i dagens lovverk ikke eksisterer en konkret bestemmelse som gjør slike forhold straffbare. Det er imidlertid flere bestemmelser i ulike lover som blir brukt for å gjøre slike handlinger ulovlig.

Samtykke er et krav

Å dele bilder av andre uten samtykke er ulovlig og derfor straffbart. Hovedregelen er at den som er på bildet også er den personen som bestemmer over det. Den som har stilt opp på et bilde er i loven gitt en rett til å bestemme hva som skal skje med bildet. Dette følger av åndsverkloven § 45 c.

Dette gjelder selv om den som er avbildet har sendt bildet til deg eller til noen andre. At du mottar et bilde betyr ikke at du har samtykke til å dele bildet videre til andre. Det er også viktig å huske på at et samtykke kan trekkes når som helst. Det betyr at man ikke lenger har rett til å oppbevare eller dele bildet. Gjør man dette etter at samtykket er trukket, vil det være ulovlig.

Brudd på åndsverkloven § 45 C kan straffes med bøter eller fengsel i inntil 3 måneder.

Dersom bildene har et innhold som kan krenke privatlivets fred, kan handlingen også være straffbar etter straffeloven § 267. Etter denne bestemmelsen er det straffbart å dele eller offentliggjøre bilder eller informasjon som kan være avslørende, nedverdigende eller krenkende for den eller de som er avbildet. Nakenbilder og fyllebilder, er typiske eksempler som kan rammes av denne bestemmelsen.

Straffbart å oppbevare bilder som er delt uten samtykke

Det å motta eller skaffe seg bilder som ikke er delt lovlig (det vil si uten samtykke fra den som er avbildet) er også ulovlig. Foreligger det ikke et samtykke i første rekke, vil det være en straffbar handling ved å bare ha bildet.

Ved å bruke Snapchat eller andre sosiale medier, samtykker man til at bildet, informasjonen eller videoen gjøres tilgjengelig på den tjenesten. Samtykket er imidlertid begrenset til den bruken man selv gjør i tjenesten, som f.eks. at et bilde på Snapchat kun skal vises i 10 sekunder. Samtykket foreligger da kun for de 10 sekundene og det vil være straffbart å f.eks. ta en skjermdump.

Deler man bilder som er delt på slike sosiale medier og det ikke foreligger en godkjennelse, begår man en straffbar handling. Det vil for eksempel være straffbart å laste ned bilder, motta eller oppbevare screenshots av Snapchatbilder ol.

Slike handlinger er straffbart som heleri etter straffeloven § 332. Det å motta, skaffe eller oppbevare et bilde som er delt ulovlig regnes som et utbytte fra en straffbar handling.

20 Replies to “Å dele bilder uten samtykke kan være straffbart”

 1. Hei, jeg driver plateselskap og hatt en photoshoot på vår bekostning av et band og en i bandet har fått bildene uten min viten eller samtykket, Er ikke bildene firmaet sin eindel?
  og i tillegg valgt ut di bildene di likte selv, alt bak min rygg,, er ikke dette straffbart selv om di er på bildene til merch for inntekt til firmaet og en viss en avtalt prosent til bandet,,, ? jeg har ikke sett di over 140 bildene jeg bare fikk 34 av selv en gang, . bandet fikk bilder bak min rygg, sendt det rundt til selskaper i usa før jeg viste di var klare, bandet maser om at jeg skal betale fort så di kan få bildene di alerede har.. jeg fikk ikke di få 34 dårlig utvalgte bildene eller sett dem før jeg hadde betalt, er ikke alt feil?

  1. Hei,

   Vi anbefaler at du først tar kontakt med vedkommende og ber han/hun om å fjerne bildet. Dersom vedkommende ikke gjør dette, kan du ta kontakt med oss på tlf. 90130472 – så vil vi hjelpe deg videre. 🙂

   Marigona Jahaj

   1. Har en uheldig situasjon med sønnen min på 14 år, gjelder bildedeling på snap.

 2. Hei,
  Jeg så en gruppe som viser seg en film og ler av meg, de sier ,,det er hun,,
  Når jeg skal på en butikk folk som jeg er ikke kjent med,de også ler av meg
  Jeg vet ikke hva de gjorde og hvilken film det er.Prøver å finne noe på nettet men det er helt umoglig.hva skal jeg gjøre?

 3. Hva med en tik tok som har blitt lagt ut hvor man er med i (sammen med 2 andre) uten samtykke og har spurte flere ganger (alle sammen) om den kan bli tatt ned fordi vi er ukomfortable med det. Men personen nekter

  1. De samme reglene gjelder for publisering på tik tok, og vedkommende er pliktig til å fjerne den dersom det ikke foreligger samtykke. Du kan forsøke å ta det opp igjen med vedkommende, og si at du vil melde dette videre dersom de ikke tar dette bort. Hvis du ønsker at vi skal hjelpe deg, så kan du ta kontakt åp e-post post@advokatfirmajahaj.no eller tlf.nr. 90130472. Du kan også spørre om hjelp på slettmeg.no.

 4. Er det ulovlig å lake en fake bruker å filme en privat vlogg på snapchat å legge ut bildene de har tatt fra vloggen?
  Oghvordan straff kan man få for å ta snikbilder av andre å sende det rundt?

 5. Jeg opplever nå en person som har bilder/videoer av meg jeg ikke ønsker at han skal ha. Han lovte meg han hadde slettet disse bildene/videoene, men det viste seg at han fremdeles har flere mapper av meg med sensitivt innhold. Jeg er livredd disse skal spres. Ut ifra det jeg leser er ikke dette lovlig? Hva kan jeg gjøre med dette?
  (Bruker en anonym e-postadresse)

 6. Hei, min ekskone har brukt barna mine i en film uten min tillatelse. Nå skal filmen vises på kino.
  Dette er imot min vilje.
  Hva gjør jeg?

 7. Hei, kan jeg anmelde en person som har delt et bildet på en gruppe på facebook med 5.7 følgere. På bildet så var vårt organisasjons navn og våpen hun er ikke medlem i vår organisasjon og har ikke tillatelse eller samtykke å dele noen bilder med vårt org.

 8. Hei
  Er det lov å legge ut private sms som er screenshotet over på snap uten navn på personen det gjelder?, som heller ikke er samtykket til det.

 9. Hei. Jeg er en mann, i ett forhold. Vi har en profil på en sex/date side. Der legger vi ut en del seksuelle bilder av oss selv. Nå er det noen som har screenshota bilde av meg, mannen. Så det florerer rundt om i kommunen. Hvilke rettigheter har jeg? Hun som har startet ryktet, laga seg en falsk profil for å se inne på profilen vår, nekter å si hvem hun først fikk se bilder av. Dette er en ekstrem påkjenning psykisk for meg, og havarere snart forholdet mitt også.

 10. Hei. Jeg lurte på hvordan dette stiller seg når det er snakk om gamle bilder? Jeg har et bilde av mine oldeforeldre, som er avdøde, sammen med min mormor, som er avdød, og en gutt som muligens fortsatt lever, men om han gjør så er han over 95 år gammel. Vi ønsker å ettersøke gutten på bildet og se om noen vet hvem han er/var. Gjelder loven også bilder tatt for nesten 100 år siden eller er loven myknet litt opp da? Hva skal til for at man kan legge ut slike bilder uten å bryte loven?

 11. Hei.
  Det er 2 videoer av meg som har blitt delt uten min tillatelse. Han jeg kjente har fått tilsendt videoene av noen andre, men sier at han nå har slettet dem. Men han har allerde vist videoene til minst 2 andre kompiser. Jeg har spurt om jeg kan få tilsendt videoene, slik at jeg selv kan se hva som er på videoene. Har bare fått hørt at det er skesuelle videoer. Jeg kan ikke stole på at videoene er slettet, så jeg spurte om navnet til vedkommende som har sendt videoene videre til han. Jeg får bare et nei. Grunnen til jeg ville vite navnet er slik at jeg på egenhånd kanskje kan få stoppet det, uten annmeldelse. Hva bør jeg gjøre?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Please reload

Please Wait

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.